Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Fizetési megoldás

Használati utasítás háromkerekű kerékpárokhoz

Használati utasítás háromkerekű kerékpárokhoz!


A háromkerekű kerékpár vezetését meg kell tanulni.
A hátsó (BAL) hajtás miatt jobbra szeretne a tricikli kanyarodni. Első indulásakor szinte mindenki nekimegy a kerítésnek a jobb oldalon. Sokan úgy gondolják, amikor kipróbálnak egy háromkerekűt, hogy az rossz, mert húz a kormánya. Mindegyik egyoldali hajtású háromkerekű kerékpárnak húz a kormánya a meghajtásával ellentétes irányba, de csak pedálozáskor! Amennyiben tolják a biciklit, illetve ha első agymotorral van szerelve, akkor nem!
Érdekes módon, akik nem tudnak vele menni mindig az egyoldalas hajtásra fogják rá, pedig még tolás közben sem tudják egyenesen tartani a kormányt.
Akiknek ajánljuk: akik nem tudnak kétkerekűvel megtanulni, végtag hiányosság miatt, szédülnek, időseknek, akiknek nehezen megy a kerékpárra fel-, ill. leszállás és emiatt többször el is estek és azoknak, akik úgy érzik, nekik erre lenne szükségük.
Tanulás helye: Csak olyan helyen gyakoroljanak, ahol sima a beton, bitumen, térkő burkolatú, szabad terület van pl. multik parkolója, széles utca, ahol nincs árok és forgalom. Szélén lefelé ívelő utakon nehéz megtanulni, mert itt még jobban érvényesül a jobbra húzás, ilyenkor könnyebb a baloldalon menni. Ahol árok van az út szélén, forgalmas az út, jönnek-mennek a járművek, ne gyakoroljunk. Először csak segítséggel
tanuljon a háromkerekűn.
Tanulás segítséggel: A baloldalon álló segítőre van szükség. Bal kezével a kormányt fogja, jobb kezével az ülést fogja. A befékezett kerékpárra felülni (nyugodtan), lábak a pedálon. A segítő megkezdi tolásunkat az ülésnél és közben segíti a kormányzást. Pedálozni nem kell, csak tartsa a lábát a vízszintes pedálokon. Először próbáljon meg egyenesen menni, ha ez már megy, akkor kis ívű kanyarok jobbra és balra, hogy  megszokjuk a kanyarodást és azt, hogy nem kell a lábat letenni a kanyarban. Még mindig nem hajtjuk a triciklit. A segítő már nem fogja a kormányt, csak tol minket: egyenes, kis ívű kanyarok jobbra és balra, ha ez már megy, lehet pedálozni.
Tanulás egyedül: A befékezett kerékpárra felülni (nyugodtan), lábak a pedálon.
Fontos az ülés magasság beállítása. Lábnak nem kell leérni a földre, mert ilyenkor a felső holtponton nem mindenkinek hajlik annyira be a térde. LAZA (!) Kormányfogással, lassú pedálozással elindulunk. Először nem baj, ha befordul jobbra, esetleg körbe- körbe megyünk. Amennyiben úgy érezzük, nem megy, nem szégyen segítséget kérni.
Tipikus hibák:
1. A kormány görcsös szorítása – a kormányt fogjuk lazán, egy újjal (jobb és bal) lehet irányítani
2. Rollerezés – általában rárollerezik
3. Pedálozás indításakor a kormány befordul jobbra – kerítés, sikítás, leugrás.
Az egész az emberi agyban dől el, - igen, a kétkerekű kerékpár vezetését el kell felejteni. Akik nem tudtak soha kerékpározni, azok hihetetlen módon, szinte azonnal hajtják a háromkerekűt. Akiknek volt gyerekkorukban kicsi háromkerekűje (hátsó hajtású), azok kevés gyakorlás után tudnak vele menni. Az emberek 80%-a (10 perc, és két hét közötti) GYAKORLÁS UTÁN TUD VELE MENNI!
Aki feladja, és azt mondja, hogy ez nem nekem való, annak még, vagy már nem kell háromkerekű kerékpár. Sajnos a kor előre haladtával egyre nehezebben tanul az ember. Viszont gyakorlatilag bárki meg tud vele tanulni biztonságosan közlekedni.

Fontos! A tricikli kisívű kanyarokban és egyenetlen terepen gyors tempónál felborulhat, ezért ilyen helyzetben, időben lassítson!
KRESZ Jogszabály: 

Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje illetőleg legfeljebb 300 Watt teljesítményű motor hajt. A kerékpáron, egy 10 éven aluli gyerek szállítására alkalmas pótülés, illetve kerékpár utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el. A betegszállító kocsi nem minősül kerékpárnak.
Remélem, tudtam segíteni azoknak, akik háromkerekűvel szeretnének megtanulni közlekedni és sok éven keresztül használni szeretnék.

Ettől függetlenül ha úgy érzik, hogy elegendő egy kétkerekű bringa, akkor érdemes megnézni a camping kerékpárokat és a mély átlépésű bicikliket, amik kimondottan időseknek készültek!

Webáruház készítés